Försäkring lön

Så kan du skaffa en försäkring av din lön
Trots att vi alla kanske inte är helt nöjda med våra nuvarande löner idag, skulle vi förmodligen sakna dem en hel del om vi skulle bli arbetslösa. Den ersättning man får under arbetslöshet av a-kassan är nämligen inget alls i jämförelse med själva lönen, då den uppgår till 80 % av lönen om man har en låg lön. Har man en hyfsat hög lön, kan man inte ens räkna med att få hela 80 % av sin lön som ersättning, då a-kassan har ett inkomsttak som många med lite högre löner lätt slår i.

Det finns dock en sak man kan göra för att skydda sig lite extra utifall att man skulle bli arbetslös, och det är att skaffa en försäkring lön, som går in vid arbetslöshet och ger dig extra ersättning, så att den totala ersättningen du får uppgår till 80 % av din tidigare lön.

Denna försäkring lön kallas inkomstförsäkring, och kan i många fall tecknas via facket, om man är medlem i ett fackförbund, men är man inte det, kan man även teckna en försäkring lön separat.


Testa vad det kostar att försäkra upp till 80% av din verkliga lön i 300 dagar.
Det tar mindre än 1 minut och du får besked direkt på skärmen.

Hur funkar dessa försäkringar?

En försäkring lön eller så kallad inkomstförsäkring ger dig 80 % av den lön som du är van vid sedan tidigare, bara den inte är enormt hög, som t.ex. över 80 000 kronor per månad innan skatt. Denna försäkring betalar ut en ersättning vid arbetslöshet utöver själva a-kasse ersättningen, förutsatt att dess krav uppfylls. På detta vis är det möjligt att bibehålla samma levnadsstandard även om man skulle bli arbetslös under några månader.

Hur tecknar man en inkomstförsäkring?
För det första bör den som är med i facket vända sig till sitt fackförbund för att höra om man kan skaffa en försäkring lön via dem. Annars bör man vända sig till ett försäkringsbolag som erbjuder detta separat. (Fackförbunden lyckas dock på grund av sina många medlemmar ofta förhandla till sig extra bra försäkringar rent prismässigt, så finns denna möjlighet för dig, är detta alltid att rekommendera)
Du fyller helt enkelt in en offertbegäran med lite information om dig själv och ditt nuvarande jobb, så får du en offert från försäkringsbolaget där försäkringens villkor samt premier framgår.

Försäkring lön

Kan vem som helst skaffa en sådan försäkring?

Man måste uppfylla en del krav för att kunna skaffa denna typ av försäkring, som med alla försäkringar. Dessa krav varierar något mellan olika försäkringsbolag, men i regel är de:
– Att du inte får vara äldre än 55 år.
– Att du måste vara bosatt och jobba i Sverige.
– Att du har en tillsvidareanställning.
– Att du omfattas av LAS – dvs. Lagen om anställningsskydd.

Viktigt att tänka på innan man tecknar en försäkring lön
Du bör alltid jämföra priser på några olika försäkringar för att försäkra dig om att du faktiskt skaffar den billigaste möjliga försäkringen. Du bör inte heller teckna försäkringen utan att ha läst igenom villkoren noga, eftersom information som är ytterst viktig ofta framgår där. Hur trist det än kan verka att läsa igenom allt ”det finstilta” måste detta därför göras. Här hittar du nämligen undantag, begränsningar och kvalifikationskrav, som kan göra att försäkringen kanske inte passar just dig av någon anledning.

Rekommenderat:

Om oss

Privatinkomstförsäkring.se är en hemsida som skriver om inkomstförsäkringar. Vi ägs ej av någon av de bolag vi skriver om utan är helt fristående. Observera att vare sig försäkringsaktiebolaget Accept eller fackförbundet Unionen ej är ansvariga för den informationen som presenteras på webbsidan.