Vad är trygghetsförsäkring?

Vad är trygghetsförsäkring och hur skiljer den sig från andra försäkringar? En trygghetsförsäkring är en särskild sorts försäkring som gör att du kan få ersättning utbetald om någon av din vanliga trygghet försvinner. Det handlar framför allt om att du kan bli av med din vanliga inkomst en längre tid på grund av arbetslöshet eller sjukdom. Vill du veta mer om hur en trygghetsförsäkring fungerar? Här nedan finns det förklarat!

Så fungerar en e-trygghetsförsäkring

En e-trygghetsförsäkring är en ekonomisk trygghetsförsäkring. En e-trygghetsförsäkring innebär att du betalar in en premie varje månad. Råkar du ut för sjukdom, om du blir skadad eller arbetslös får du ersättning från premien som ger dig ekonomisk trygghet.

Trygghetsförsäkring vid arbetsskada/sjukdom

En trygghetsförsäkring gäller vid arbetsskada och sjukdom. Det handlar om arbetsskador eller sjukdom som uppkommit nyligen, inte en skada eller sjukdom du hade redan när du tecknade försäkringen. När du mår för dåligt för att kunna jobba har du möjlighet att få ersättning från din försäkring.

Om du blir arbetslös


Trygghetsförsäkring gäller vid arbetslöshet, men det brukar då finnas ett krav på att du ska vara 100% arbetslös. Ibland kan det också finnas en karenstid, så att du inte kan få ersättning den första tiden. Läs mer om arbetslöshetsförsäkring här.

Ersättning


En vanlig ersättning kan ligga på mellan 2000 och 10 000 kronor. Hur stor ersättning du kan få beror i hög utsträckning på vad du valt att teckna för försäkring. Med en högre premie kan du också få en högre ersättning från en trygghetsförsäkring.

Hur länge gäller försäkringen?


Normalt är det möjligt att få ersättning under ett års tid. Det kan finnas olika villkor beroende på vad du tecknar för e-trygghetsförsäkring. För att veta vad som gäller måste du läsa villkoren som gäller för det aktuella försäkringsbolaget.

Teckna trygghetsförsäkring

Hos vissa fackförbund ingår en mindre trygghetsförsäkring, men bäst skydd får du om du väljer att teckna trygghetsförsäkring privat. Hos Sambla.se kan du teckna en försäkring som gör det möjligt för dig att ha råd med dina fasta avgifter även om du blir skadad, sjuk eller drabbas av arbetslöshet. Den gäller också om du behöver vårda en nära anhörig.

Fler artiklar